Használati tippek

Rendeltetésszerű használat

Termékeinket szőlőtermesztésre tervezték, és a rendeltetésszerű felhasználásra szánják. Feltételezzük, hogy az oszlopokat megfelelő terepi körülmények között használják.

Nem helyénvaló a tétek telepítése a vizes élőhelyeken, állandó nedvességtartalommal, az elektromos vezetékek alatt, a tenger közelében, magas sókoncentrációval, vagy a közelben magas kémiai kibocsátásokkal. Az agresszív anyaggal érintkezés csökkenti a cinkbevonat élettartamát.

Az alkalmazástól függően, a P5L vagy P5E típus profiljai extrém körülmények között soros oszlopként használhatók, például görbe szőlő sorokban.

Rozsdamentes acél alkatrészek használata esetén a horgányzott termékek érintkezési korróziója fordulhat elő, különösen akkor, ha rozsdamentes acélból készült alkatrész hibája van. Rozsdamentes acél huzalok vágva az acélba nagy terhelés alatt. A felső huzal esetében a rozsdamentes acél csak részlegesen ajánlott.

Az oszlopok közötti távolságnak a kiválasztott profiltól függetlenül 5 m-nél kisebbnek kell lennie, különben a huzalrendszer túlságosan rezeg a szélben. Rendkívül szeles körülményeknél csökkenteni kell az oszlopok közötti távolságot.

A beállítási mélység táblázatokban javasolt beállított mélységek iránymutatásként szolgálnak.

Az acéloszlopokat kissé alacsonyabbra kell állítani, mint a faoszlopokat.

A következő tárolási és alkalmazási utasításokat be kell tartani.

A megfelelő kezelés

Kérjük, vegye figyelembe a horganyzott oszlopok tárolására és alkalmazására vonatkozó megjegyzéseinket. Bár ez körülményesnek tűnhet, az oszlopok meghosszabbított élettartama megéri az erőfeszítést, de ezek a szabályok más horgányzott anyagokra is vonatkoznak.

Tárolás és előkészítés

Az oszlopokat idealisan Március és szeptember között kell ültetni.

Ebben az időben az oszlopok védőréteget alkothatnak. Az év más időszakaiban az oszlopoknak először szürke színűeknek kell lenniük az ültetés előtt.

Az oszlopokat lehetőség szerint szabadban kell tárolni. Így képezhetik ezt a természetes védőbevonatot. Fontos, hogy az oszlopokat vízszintesen ültetjük fa darabokra, hogy biztosítsuk a levegő áramlását az oszlopok között. Hosszú tárolás esetében helyezze az oszlopot úgy, hogy az eső le tudjon folyni az oszlopról. A szél irányt is figyelembe kell venni. Fontos hogy a szél mindig át tudjon fújni az oszlopokon keresztül hogy megtudjanak száradni.

Soha ne tárolja az oszlopokot műtrágyák közelében. Azt is javasoljuk, hogy ne ültesse az oszlopokat, amikor az időjárás folyamatosan nedves.

Szürke védőréteg

A későbbi talajzónát többször meg kell nedvesiteni, majd teljesen megszáritani. Felgyorsíthatja ezt a folyamatot, ha a ferde oszlopot megnedvesiti. A legmegfelelőbb egy magasnyomású mosó használata mert a vízköd a hozzáférhetetlen helyekre is eljút. A cink felületének levegővel és vízzel való váltakozó érintkezése létrehozza a szürke védőréteget.

Az oszlopok ültetése

Normális esetben egyszerűen nyomja be hidraulikusan az oszlopokat. Különösen köves talaj esetén szükség lehet egy lyuk előfúrására. Az oszlopok ületésére a legjobb, ha az általunk kifejlesztett tartozékokat használja : Kézi leütő harangot vagy Ütközésvédelmet.

Az acél oszlopoknak körülbelül 20 cm-rel mélyebben kell lenniük a talajban, mint a fa, beton vagy műanyag oszlopoknak. Különösen köves talaj esetén 10 cm-rel mélyebben kell elhelyezni. Ha nem tudja betartani a javasolt mélységeket helyezzen egy kővet elé. A soroszlopoknál a profilnyilást mindig a lejtéshez kell igazítani.

Az előre fúrt lyukak esetén az üregeket mindig földdel kell kitölteni. Különben az esővíz átszivároghat és lágyítja a földet. Így elcsúszhatnak az oszlopok. Állandó víz sem maradhat sok ideig az oszlopok körül. Mindig legyen föld az oszlopok körül.

Acél-Végoszlop

Stabil végoszlop – Szükséges feltétélek egy karbantartásmentes drótrendszerre.

Talajlemez - sülyedés elleni védelem

A borászok számára, akik nem akarnak betont a szőlőben, talajlemezt kínálunk. Az alsó lemez megakadályozza a végoszlop süllyedését és stabil elhelyezést. A lemezen nincs zárócsap (ø 8 mm, hossza 20 cm).

Beton, a végoszlop süllyedése elleni védelem

A végoszlop beton rögzitéskor, elhelyezünk egy betontömböt kb 20-25 mélyen  (2 vödör betont). Zárócsap használható. A drótot egy felső fülön keresztül kell áthuzni és kétszer a végoszlop körül elhelyezni. Igy megakadályozzuk a végoszlop süllyedését.

A megerősített távtartó, több fordulópontot hoz létre a gépeknek

A megerősített merevítő a mezőgazdasági terek manőverezési helyét majdnem 1 m-rel növelik. A végoszlopokat évek után is helyezze 5-10° kívülre. Az első években vegye figyelembe a föld ülepedését. A végoszlopot egy betontömbbel vagy egy talajlemezzel kell védeni.

A feszítő láncokat a fülekben lehet elhelyezni. A füleket forditsa oldalra mint a képen. Hosszú szőlősoroknál   használja a huzalfeszítőket. Végoszlopokat mindig 10-20 cm alacsonyabbra ültesse mint a soroszlopokat.

Megjegyzés: Egy stabil végsorért nem csak a gyártók felelősek, hanem mindenekelőtt a borászak.

Kérjük, vegye figyelembe:

A horgonyt és a horgonyrudat mindig megfelelően kell méretezni a talajviszonyoknak megfelelően, és a végoszlopot mindig a süllyedés (alaplemez vagy beton) ellen kell biztosítani.

Zárt Drótkihajtó: Egy további fül lehetöve teszi az oszlopokon lévő drótkihajtók gyors lezárását.

Nyított Drótkihajtó : Nyitott helyzetben a növényzet a drótok között növekszik, és megvédi a széltöl.

Figyelem

A Drótkihajtót a rögzítéshez fülbe kell helyezni. A füleket utólag le kell zárni. Rendeléskor figyeljen az oszlop típusára és a kihajtók hosszára (standard 20 cm).

Műanyag drót használata esetén a műanyag drót védelmére különböző lehetőségeket kínálunk:

  • Műanyag huzal védelem nagy
  • REMA Műanyag fül
  • Műanyag huzal védelem kicsi